FORGOT YOUR DETAILS?

Koliko često šišati kosu?

/ / Frizerski saloni TOM, Savjeti
sisanje kose koliko cesto

Postoji uvriježeno mišljenje kako ćemo češćim šišanjem potaknuti kosu da brže raste, a ima li netko tanku i rijetku kosu, naše su bake najčešće savjetovale da se ta osoba barem jednom ošiša na ‘nulu’ kako bi kosa ponovno izrasla gušća i čvršća.

Taj ‘mit’ o kosi nastao je kao posljedica promatranja rasta dlaka na licu kod muškaraca. Naime, koliko ih oni češće briju, te bi dlake izrasle jače. Uzrok tome jest činjenica da određeni ‘muški’ hormoni utječu na rast dlaka po licu, no, nažalost (mnogih muškaraca, ali i žena) ovo ‘pravilo’ ne vrijedi za šišanje kose. Upravo suprotno, kod muškaraca neki drugi hormoni utječu na slabiji rast kose na glavi, a isti ti hormoni utječu i na rast kose kod žena, samo u puno manjoj mjeri i znatno kasnije u životu.

 

Dužinu kose određuju geni

Redovito šišanje ne utječe na to koliko će brzo i kvalitetno vaša kosa rasti i unatoč najmodernijim tehnologijama maksimalnu dužinu vaše kose određuju isključivo i samo geni. Naime, samo o njima ovisi kvaliteta vaše kose te koliko je možete pustiti da raste a da izgleda zdravo i lijepo. Netko naime ima vrlo osjetljivu kosu i usprkos brojnim tretmanima za njegu, nikad ne može kosu pustiti dovoljno dugom jer se već nakon određenog vremena sama od sebe počne lomiti. Samo zdravi folikuli kose mogu doprinjeti tome da i vlasi budu zdrave, a u tome će vam svakako pomoći zdrava prehrana, bogata vitaminima i mineralima, mnogo pitke vode i redovita tjelovježba.

U svakom slučaju, šišanje će pomoći vašoj kosi da uvijek izgleda lijepo i zdravo. Čim primjetite da su vam vrhovi rascvjetali, suhi i lako se lome – to su najbolji pokazatelji da je krajnje vrijeme da posjetite svoga frizera! Ukoliko ne želite čekati da se to dogodi stručnjaci preporučuju da kosi redovito, najmanje jednom mjesečno, ‘podarite’ posjet frizerskom salonu.

TOP