FORGOT YOUR DETAILS?

Osnovni savjeti

/ / Frizerski saloni TOM, Savjeti

Par osnovnih savjeta za njegu kose i vlasiša.

Često šišanje kose potiče njezin rast

Povremeno skraćivanje vrhova je korisno (otprilike svakih tri-četiri mjeseca), posebno ako je kosa sklona pucanju. No, nije istina da će kosa brže rasti ako je se češće šiša. Kosa se razlikuje od drugih dlačica na tijelu, primjerice, dlačica na muškoj bradi, koje pokazuju tendenciju bržeg rasta ako ih se često brije.

Zdravo je često četkati kosu

Naprotiv! Često češljanje samo doprinosi pucanju i oštećenju kose. Kad češljate kosu stanite čim vidite da ona stoji kako ste htjeli. Nepotrebno je daljnje četkanje.

 

Svakodnevno pranje isušuje kosu

Netočno! Uz pravi šampon pranje će samo omogućiti kosi da bude ljepša i kvalitetnija. Važno je da je kosa čista. Stoga perite kosu prema njezinim individualnim potrebama. Kako smo učili u školi: čistoća je pola zdravlja! Znojite li se puno ili vam se kosa brzo masti i morate je prati baš svaki dan možda je najbolje izabrati što blaži šampon, npr. SP sensitive šampon.

 

Kosa je uvijek iste teksture

Netko prirodno ima kovrčavu, a netko ravnu kosum, no to se tijekom života može mijenjati, primjerice,  pod utjecajem nekih lijekova, hormona, u trudnoći ili jednostavno s godinama.

Kosa raste svuda jednako ako nemate problema s vlasištem.

 

Prhut je uzrok suhog vlasišta

Prhut na kosi i suho vlasište dvije su potpuno različite stvari. Za suho će se vlasište, zbog kojeg se koža može malo ljuštiti, pobrinuti dobar šampon i regenerator, najbolje iz SP linije. Prhut je, s druge strane, ozbiljniji, zdravstveni problem koji je najbolje liječiti posebnim šamponima protiv prhuti.

 

Pripijeni šeširi uzrokuju ćelavost

Ova je zabluda stvorena u vojsci kada se mladićima učinilo da im kosa otpada zbog nošenja kapa, a zapravo su ušli u životnu fazu u kojoj započinje polako prorjeđivanje kose, čemu je muški rod sklon. Šeširi mogu uzrokovati oštećenje kose, ali ne i ispadanje.

 

Ćelavost se nasljeđuje s mamine strane

Genetska nasljednost gubitka kose kod muških ili ženskih osoba može se naslijediti iz bilo kojeg obiteljskog pravca i može, ali i ne mora, preskočiti i nekoliko generacija. Gubitak kose kod muškaraca obično započinje u dobi od dvadesetak godina, dok je kod žena to najčešće u razdoblju od 45. do 55. godine.

 

TOP