FORGOT YOUR DETAILS?

Prekrasna i zdrava kosa (čak) i na suncu

/ / Frizerski saloni TOM, Savjeti

Sunce, sol, klor, vjetar… ljeti je toliko štetnih vanjskih faktora da i kosu, baš poput kože, trebate na vrijeme pripremiti za najtoplije doba godine. Jedino tada možete računati da će vaša kosa i nakon odmora biti lijepa, zdrava i blistava. Dolazi vrijeme toplih i sparnih dana, odlazaka na plaže, gradske bazene ili jezera, kada ste neprestano izloženi sunčevim zrakama. I dok ste kožu pažljivo pripremili za izlaganje prvim sunčevim zrakama (odlaskom u solarij, pilingom cijelog tijela, dodacima prehrani obogaćenim beta karotenom…), jeste li se sjetili i da vašoj kosi treba kvalitetna priprema za sunce? Naime, malo ljudi zna da se i kosa na suncu zagrijava, a kada se to događa njezin vanjski ili zaštitni sloj se širi i ‘otvara’. Na taj način kosa postaje vrlo ranjiva, a najugroženiji su njezini pigmenti, odnosno umjetni pigmenti ako se radi o obojenoj kosi. Uz to, nemojte zaboraviti da je vanjski sloj obojene i tretirane kose već od prije oštećen tretmanom bojanja. Uz toplinsko djelovanje sunca, na kosu štetno djeluje i morska sol i klor iz bazena koji nagrizaju njezin unutarnji (fibrilni) sloj pa ona postaje lomljiva, suha i oštećena.

moderna ljetna fizura

Bolje spriječiti, nego…

Pod štetnim djelovanjem spomenutih faktora obojena kosa može posvijetliti pa se nakon nekog vremena stvore nedifinirani preljevi nekoliko ružnih nijansi, toliko različitih od one prekrasne boje koju ste dobili u frizerskom salonu. No, tu nevoljama nije kraj jer jednom oštećen vanjski sloj kose može se ukloniti samo – šišanjem! Čak ni novo bojanje kose ne može spasiti nastalu štetu jer je boja nepostojana na oštećenoj vlasi.
Pa što onda morate napraviti prije odlaska na odmor te kako najbolje spriječiti oštećenje kose od sunca i drugih vanjskih faktora?

Na tržištu postoji čitav niz proizvoda namijenjenih zaštiti kose u ljetnom vremenu pa odaberite kvalitetan preparat, po vlastitom izboru i prema tipu vaše kose.

Prije izlaganja suncu

Prije odlaska na odmor i dugoročnijeg izlaganja suncu, vjetru, morskoj soli ili kloru,  nabavite sprej ili losion za zaštitu kose i nanesite ga prije svakog izlaska vani. Takvi proizvodi su blago kiselkastog pH, prema kemijskom djelovanju blage kiseline zatvaraju kutikulu kose i sprječavaju njezino otvaranja pod utjecajem soli i klora te ostalih štetnih vanjskih djelovanja. Istodobno, filteri stvaraju ovojnice s vanjske strane kose koji odbijaju sunčeve zrake i ne dopuštaju im da unište ili izblijede pigmente u kosi. Tako će kosa ostati stalno zaštićena i na suncu i na vjetru te dugo ostati lijepa i njegovana.

ljetne-frizure-jessica-stroup-xlmoderne ljetne frizure

Njega na godišnjem odmoru

Šampon za kosu tijekom ljetnih dana treba biti što nježniji kako bi je očistio, ali ne i uzrokovao otvaranje strukturu vlasi. Naime, šampon je po kemijskom svojstvu lužina, a ona otvara kutikulu. Stoga, birajte isključivo blage šampone. Kosu prije šamponiranja temeljito isperite kako bi uklonili svu sol ili klor s nje. Ako mislite da je sol ‘izvrsna’ jer učvršćuje kosu i jamči postojanu frizuru, varate se jer ona zapravo oštećuje strukturu vlasi pa je obavezno isperite nakon kupanja. Kosu šamponirate jedanput, koristeći vrlo malo šampona i dobro je isperete. Tuširate li se hladnom vodom, vaša će kosa dobiti dodatni sjaj, a hladna voda također potiče cirkulaciju vlasišta i poboljšava rast kose!

Nakon pranja nanesite regenerator jer je po strukturi kiselkast i zatvara kutikulu vlasi. No, koristite samo malu količinu regeneratora jer on u sebi sadrži masti (zbog lakšeg rasčešljavanja) zbog čega ćete teže postići željenu frizuru. Regenerator uvijek držite na kosi onoliko dugo koliko preporučuje proizvođač i na koncu ga obavezno – dobro isperite!

TOP